1_1_la_festa_video_mut

La festa de Sant Roc

La Festa de Sant Roc és la festa major petita d’Arenys de Mar. La festa és la continuació del Vot de Vila que, a les darreries del segle XVI, els arenyencs feren al sant perquè els lliurés de l’epidèmia de pesta.

La celebració de la festa de Sant Roc a Arenys de Mar ve promoguda principalment pel Patronat de Sant Roc. Els actes, que se succeeixen els dies 14, 15 i 16 d’agost han incorporat els darrers anys elements tradicionals que inicialment no promovia el patronat com la cercavila nocturna de gegants (el 14 a la nit) o la Dansa d’Arenys (el 16 a la tarda).

bg image

02_patrimoni_festiu

Festa Patrimonial d’Interès Nacional

― La Generalitat de Catalunya va declarar la Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 13 de juliol de 2021. ―

bg image

02_petit_tresor

Petit tresor de Catalunya

― El 2011, el programa MANS de Catalunya Ràdio otorga als Macips d’Arenys el títol de Petit Tresor dels Països Catalans, competint amb un total de 40 petits grans tresors ―

 

01_bloc_història

Història

El vot de vila se celebra cada any des de finals del segle XVI, quan el poble d’Arenys es decantà per demanar la intercessió de Sant Roc a causa de les moltes epidèmies que es patien durant els segles XVI i XVII.

La tradició popular atribueix a Sant Roc la intercessió i fi de l’epidèmia de pesta de l’any 1607. El poble va invocar la seva protecció, i el dia de la seva festivitat va ser el primer que no es va produir cap més mort. En agraïment, la població va fer el vot de vila, una prometença a celebrar cada any perpètuament.

Les dades més precises de com es celebrava la festa de Sant Roc antigament són de l’any 1734, del llibre de comptes del consell de la universitat, on s’esmenten les completes solemnes de Sant Roc després de les segones vespres del 15 d’agost.


A finals del segle XVII, en el mateix moment que augmenta la població, la festa agafa més volada i esdevé la segona festivitat local. Al segle XX deixa de celebrar-se per la guerra civil. A partir dels anys 70-80 hi ha una revifalla amb un increment molt important de la població.

00_xarxes_macips